SCURT ISTORIC

Satul Moreni se află pe soseaua ce duce de la Roman la Valeni, inconjurat de Codrii Morenilor si de padurea Corhana.Prin mijlocul satului curge paraul Moreanca, numit si Valea Mare, afluent pe dreapta raului Moldova. Din istoricul bisericii intocmit de preotul Nastase in anul 1967 rezulta ca aceasta biserica a fost ctitorita in anul 1866 de catre Ecaterina Valeanu-Starcea. Tot el mentioneaza ca dupa traditie, aici ar fi existat un schit, ridicat in codrii Morenilor si ca biserica acestui schit ar fi fost adusa si refacuta pe locul unde se afla ea astazi. Despre schit se spune ca ar fi ars, ramanand numai icoana Maicii Domnului. Intr-o publicatie bisericeasca din sec al XIX lea se mentiona ca biserica de lemn din satul Moreni are hramul Cuvioasa Parascheva si ca potrivit parohienilor cei mai inaintati in varsta s-a facut in anul 1780 de catre arhimandrit Calistrat si ca in anul 1851 s-a reparat radical de d-ul proprietar Ion Starcea.Din memoriu privind starea bisericii parohiale Moreni, intocmit de preotul din anul 1895 se spune "ca biserica este din lemn de stejar tabanuita cu scanduri de brad vopsite, acoperita cu tinichea si vopsit".Biserica este prevazuta cu doua turle, una cu rol decorativ pe altar si cealalta servind drept clopotnita, pe pronaos.Trei cruci metalice au fost amplasate pe turnuletul decorativ de la altar, in varful clopotnitei si deasupra pridvorului.Lumina patrunde in interior prin ferestre mari amplasate la pronaos, absidele laterale si altar. Cele trei incaperi ale locasului au fost captusite in interior cu scandura.De o parte si de cealalta a peretilor naosului se afla amplasate strane cu spatare inalte. Dintre acestea se detaseaza strana arhiereasca, atat prin forma cat mai ales prin bogatia ornamentelor sculptate. Iconostasul este o splendida realizare sculpturala in lemn de tei. Usile imparatesti, bogat impodobite cu sculptura, reprezentand frunze si arbori orientali, au pe mijloc doua icoane ovalein care este pictata scena Buneivestiri. In partea superioara a usilor se afla soarele cu raze, avand pictat in mijloc ochiul divin inscris in triunghiul trinitatii. Altarul are o mica bolta semicilindrica ce se racordeaza la bolta mare in dreptul coronamentului, si la tavanul absidei. Pe pereti se afla icoane mai vechi si mai noi, asezate pe doua registre. Satenii au pus la loc de cinste in biserica lor, tabloul eroilor din comuna Valeni, morti pentru tara in razboiul de neatarnare. Aceasta biserica,gazduieste carti avand valoare de patrimoniu cultural national.

miercuri, 3 noiembrie 2010

Persoane venerate de biserica si obiecte de cult - partea I






PRIETENII LUI DUMNEZEU SI AI NOSTRI

Crestinul ortodox crede in Dumnezeu unul dupa fire si intreit dupa persoane- Tatal, Fiul si Duhul Sfant - , creatorul cerului si al pamantului, altuturor celor vazute si nevazute. Il adora si se inchina lui Dumnezeu cel in Treime.
Pe de alta parte, cinsteste pe toti cei care, dupa idealul crestin, si-au sfintit viata prin relatia de comuniune desavarsita cu Dumnezeu: sfintii. Cinstea acordata sfintilor nu se confunda cu adorarea pe care o aratam fata de Dumnezeu; cinstirea sfintilor nu inseamna divinizarea acestora, punerea lor alaturi de persoanele Sfintei Treimi sau substituirea acestora, ci expresia pretuirii si a respectului pentru viata dusa de ei pe pamant si pentru credinta lor. Sfintii sunt prietenii lui Dumnezeu, dar si prietenii nostri; sunt fratii nostri, de aceeasi natura cu noi, cunoscand slabiciunile, puterile, eforturile si ravna noastra pentru mantuire. Intrucat sunt oameni ca si noi dar care si-au sfintit viata in Dumnezeu, sfintii sunt exemple de urmat. Intrucat au ajuns, prin credinta, la o anumita apropiere de Dumnezeu, ei ne pot fi mijlocitori in rugaciunile noastre catre El.
Crestinii ortodocsi cinstesc sfintii prin respectul pentru numele lor, luandu-i ca si protectori in viata, primind numele lor de botez, zidind biserici in numele lor si facandu-i protectori ai acestora, stabilindu-le zile de praznuire, rugandu-i sa se faca mijlocitorii si implinitorii rugaciunilor lor catre Dumnezeu, respectandu-le moastele, zugravind icoane cu chipurile lor si nu in ultimul rand, cum spuneam inainte, luandu-i ca modele de urmat in viata.

Niciun comentariu:


PARINTELE ARSENIE BOCA-PICTURA BISERICII DRAGANESCU
Vezi mai multe video Diverse

MARTURII DESPRE PARINTELE ARSENIE BOCA