SCURT ISTORIC

Satul Moreni se află pe soseaua ce duce de la Roman la Valeni, inconjurat de Codrii Morenilor si de padurea Corhana.Prin mijlocul satului curge paraul Moreanca, numit si Valea Mare, afluent pe dreapta raului Moldova. Din istoricul bisericii intocmit de preotul Nastase in anul 1967 rezulta ca aceasta biserica a fost ctitorita in anul 1866 de catre Ecaterina Valeanu-Starcea. Tot el mentioneaza ca dupa traditie, aici ar fi existat un schit, ridicat in codrii Morenilor si ca biserica acestui schit ar fi fost adusa si refacuta pe locul unde se afla ea astazi. Despre schit se spune ca ar fi ars, ramanand numai icoana Maicii Domnului. Intr-o publicatie bisericeasca din sec al XIX lea se mentiona ca biserica de lemn din satul Moreni are hramul Cuvioasa Parascheva si ca potrivit parohienilor cei mai inaintati in varsta s-a facut in anul 1780 de catre arhimandrit Calistrat si ca in anul 1851 s-a reparat radical de d-ul proprietar Ion Starcea.Din memoriu privind starea bisericii parohiale Moreni, intocmit de preotul din anul 1895 se spune "ca biserica este din lemn de stejar tabanuita cu scanduri de brad vopsite, acoperita cu tinichea si vopsit".Biserica este prevazuta cu doua turle, una cu rol decorativ pe altar si cealalta servind drept clopotnita, pe pronaos.Trei cruci metalice au fost amplasate pe turnuletul decorativ de la altar, in varful clopotnitei si deasupra pridvorului.Lumina patrunde in interior prin ferestre mari amplasate la pronaos, absidele laterale si altar. Cele trei incaperi ale locasului au fost captusite in interior cu scandura.De o parte si de cealalta a peretilor naosului se afla amplasate strane cu spatare inalte. Dintre acestea se detaseaza strana arhiereasca, atat prin forma cat mai ales prin bogatia ornamentelor sculptate. Iconostasul este o splendida realizare sculpturala in lemn de tei. Usile imparatesti, bogat impodobite cu sculptura, reprezentand frunze si arbori orientali, au pe mijloc doua icoane ovalein care este pictata scena Buneivestiri. In partea superioara a usilor se afla soarele cu raze, avand pictat in mijloc ochiul divin inscris in triunghiul trinitatii. Altarul are o mica bolta semicilindrica ce se racordeaza la bolta mare in dreptul coronamentului, si la tavanul absidei. Pe pereti se afla icoane mai vechi si mai noi, asezate pe doua registre. Satenii au pus la loc de cinste in biserica lor, tabloul eroilor din comuna Valeni, morti pentru tara in razboiul de neatarnare. Aceasta biserica,gazduieste carti avand valoare de patrimoniu cultural national.

joi, 30 octombrie 2008

RESFINTIREA BISERICIISambata 25 octombrie 2008, parohia Moreni a
fost in prag de sarbatoare. Biserica din lemn cu hramul "Cuvioasa Parascheva" a fost resfintita in urma terminarii unor lucrari de renovare incepute anul acesta. Preotul paroh Gripca Nicolae Daniel, alaturi de Consiliul Local, reprezentat prin primarul Ionel Stoleru si nu in ultimul rand enoriasii din zona , fiecare dupa posibilitati, au reusit ,cu ajutorul bunului Dumnezeu, sa renoveze micul lacas de inchinaciune. Preotul Protopop Florin Tuscanu, din cadrul Protoieriei Roman, care a fost primit conform traditiei cu paine si sare, a oficiat slujba de resfintire alaturi de ceilalti preoti prezenti la eveniment. Cuprinsi de emotii, alaturi de enoriasii prezenti, au fost si domnul primar Ionel Stoleru , domnul primar din comuna Dragomiresti si mostenitorul familiei boieresti, Michael de Styrcea, care a ajutat financiar biserica in achizitionarea unui paratrasnet. Dupa emotionanta slujba, toti cei prezenti au fost invitati in Casa Praznicala sa se bucure de bucatele pregatite.
miercuri, 29 octombrie 2008

HRAMUL CUVIOASA PARASCHEVA

In data de 14 octombrie in parohia Moreni, s-a sarbatorit hramul bisericii "Cuvioasa Parascheva". La slujba oficiata de catre preotul paroh Gripca Nicolae Daniel au participat atat fii ai satului cat si oameni din satele vecine si chiar persoane straine. In aceasta sfanta zi toata lumea aduce jertfa la capul mortilor, jertfa binecuvantata de catre preot la fiecare mormant din cimitir.
MOASTELE CUVIOASEI PARASCHEVAPARINTELE ARSENIE BOCA-PICTURA BISERICII DRAGANESCU
Vezi mai multe video Diverse

MARTURII DESPRE PARINTELE ARSENIE BOCA